Τρίτη, 09 Μαΐου 2017

Επτά μαθήματα αγωγής υγείας παιδιών - Εισαγωγή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΕΠΤΑ (7) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Εισαγωγή

Αξιότιμοι Συνάδελφοι και Γονείς – Αγαπητά παιδιά

Σας παρουσιάζουμε μία σειρά επτά θεματικών ενοτήτων, που άπτονται της πρόληψης και αντιμετώπισης των κυριοτέρων προβλημάτων υγείας, οι οποίες αφορούν στην παιδική ηλικία.

Τα προβλήματα αυτά συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων, που μεταφέρονται από γενεά σε γενεά, χωρίς πάντοτε να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι πιθανές ή σίγουρες επιπτώσεις, οι οποίες όμως όταν εκδηλώνονται συνήθως είναι πολύ αργά για να αντιμετωπιστούν.

Γι’ αυτό κύριος σκοπός αυτών των παρουσιάσεων είναι η πρόληψη εν τη γενέσει (ίσως ακόμη πριν και από το ξεκίνημα) αυτών των συνηθειών μέσω της έγκαιρης και σωστής ενημέρωσης γιατί μόνο η ολοκληρωμένη γνώση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή τους.

Τα επτά μαθήματα αγωγής υγείας παιδιών αποτελούν το υλικό που κάθε σχολείο θα πρέπει να έχει, ώστε προγραμματικά και σχεδιασμένα να κάνει συστηματική ενημέρωση όλων των μαθητών. Αυτό το υλικό προσαρμόζεται με την ηλικία καθ’ όσον τα παιδιά μεγαλώνοντας θα πρέπει να τυγχάνουν μιας διαφορετικής προσέγγισης ανά ηλικιακή ομάδα.

Οδηγίες

Ο ρόλος του σχολείου

Τα παιδιά, οι αυριανοί ενήλικες, χτίζοντας τη ζωή τους, εκθέτουν τον εαυτό τους σε κινδύνους που συνδέονται είτε με το περιβάλλον είτε με τη δική τους συμπεριφορά.

Η καλύτερη περίοδος της ζωής των παιδιών, κατά την οποία θα μάθουν τους κινδύνους από τους οποίους απειλούνται και πώς θα τους προλάβουν, είναι η σχολική περίοδος.

Ήδη από το Δημοτικό τα παιδιά θα πρέπει να διδαχθούν με τρόπο προσιτό για την ηλικία τους τι είναι κάθε ένας παράγοντας που δυνητικά απειλεί την υγεία τους και τη ζωή τους. Αυτήν την αποστολή την επωμίζονται αποκλειστικά οι δάσκαλοι, οι οποίοι όμως θα πρέπει πρώτα να έχουν εκπαιδευτεί από επαγγελματίες υγείας για τα θέματα που καλούνται να κοινωνήσουν στα παιδιά.

Κατά τη γυμνασιακή περίοδο τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν με κάθε λεπτομέρεια αλλά και με επιστημονικούς όρους από επαγγελματίες υγείας για τις υπαρκτές απειλές. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποσκοπούμε να προλάβουμε την όποια «εμπλοκή» ενός μη ενημερωμένου ή λανθασμένα ενημερωμένου παιδιού με έναν από τους παρακάτω περιγραφόμενους κινδύνους που το απειλούν.

Στο Λύκειο τα παιδιά, καλά πλέον ενημερωμένα, θα συμπεριφερθούν ανάλογα ώστε από μόνα τους πλέον να προφυλαχθούν από τους κινδύνους αυτούς. Έτσι ώριμα και κυρίαρχα θα βγουν στην κοινωνία, θωρακισμένα με γνώση, υγιή και αυτάρκη ώστε να αντισταθούν στις εύκολες αλλά επικίνδυνες προκλήσεις της ζωής.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν διαδοχικά τα επτά αυτά θέματα με συχνότητα ένα περίπου το μήνα, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για ανάγνωση τους από όσο το δυνατό περισσότερους επισκέπτες του ιστότοπου της ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ με την προσδοκία ότι με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας υγιούς νέας γενιάς.

Καλή ανάγνωση και ορθή εφαρμογή!

Αναστάσιος Δ. Χατζής
Παιδίατρος – Εντατικολόγος
Διευθυντής Παιδιατρικής ΜΕΘ
Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

ΕΠΤΑ (7) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Σειρά επτά θεμάτων που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των κύριων προβλημάτων υγείας που άπτονται της παιδικής ηλικίας:

1. ΚΑΠΝΙΣΜΑ

2. ΑΛΚΟΟΛ

3. ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

4. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

5. ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

6. ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΕΞ

7. ΕΜΒΟΛΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Μάθημα 1, Κάπνισμα »

Παιδιατρική