Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 16:20

Για να δείτε τις ομιλίες του Συμποσίου πατήστε εδώ

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013 11:39

Ακολουθεί διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ), δύναται να συντάσσεται και από Ιδιώτη Παιδίατρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εγκύκλιος συντάχθηκε από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας κατόπιν σχετικής αναφοράς που υπέβαλε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής και προκειμένου να συμπληρωθεί η από 1/4/2013 σχετική εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.)
Λεωφόρος Κηφισίας 58,151 25 Μαρούσι
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 17:52

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία σας καλεί να ενώσετε τις δυνάμεις σας με εκατοντάδες επιστήμονες, γιατρούς και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο στη στήριξη της Επιστημονικής Διακήρυξης για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας στις 11 Απριλίου 2013.

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 13:26

H μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα πραγματοποιήθηκε από την κ. Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Διευθύντρια ΕΣΥ, Μονάδα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου ΑΘηνών, Νοσοκομείο Παίδων “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”, στο πλαίσιο μελέτης της ESPGHAN για την τήρηση των κατευθυντήριων συστάσεων της εταιρείας για τη γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση στις χώρες της Ευρώπης.

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 16:18

Εμφανίζεται τον 1ο-2ο μήνα ζωής και πρακτικά υποχωρεί όταν το παιδί απαλλαγεί από τα σπάργανα (πάνες). Έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα της στην ηλικία 8- 12 μηνών. Πρόκειται για ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής και οφείλεται σε πολλά τοπικά  αίτια. Η τριβή με την πάνα και η συνεχής διαβροχή του δέρματός του μωρού με ούρα, προκαλούν λύση της συνέχειας του δέρματος και το καθιστούν ευάλωτο σε ερεθιστικές ουσίες όπως είναι η  αμμωνία των ούρων, οι πρωτεάσες, οι λιπάσες και τα χολικά άλατα των κοπράνων. Η αμμωνία που παράγεται από την ουρία των ούρων με βακτηριδιακές ουρεάσες που φυσιολογικά βρίσκονται στα κόπρανα, αλκαλοποιεί το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται οι πρωτεάσες και λιπάσες που φυσιολογικά είναι ανενεργείς. Έτσι το μείγμα κοπράνων ούρων ερεθίζει  περισσότερο το δέρμα από ότι τα ούρα ή τα κόπρανα μεμονωμένα. Οι λιπάσες των κοπράνων ενεργοποιούνται επίσης σε διάρροια και χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα.

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 16:11

Το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος έχει πολλαπλές λειτουργίες. Δρα ως φραγμός  εμποδίζοντας την απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών από τους υποκείμενους ιστούς και την είσοδο βλαπτικών παραγόντων από το περιβάλλον, β) προστατεύει τα υποκείμενα όργανα από μηχανικές και χημικές κα­κώσεις, γ) παρέχει ανοσολογική προστασία (κύτταρα Langerhans, μακροφάγα και λεμφοκύτταρα), δ) συμβάλλει στη θερμορύθμιση με την εφίδρωση, αγγειοδιαστολή ή αγγειοσύσπαση, ε) συνθέτει βιταμίνη D από την πρόδρομη της ουσία με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, στ) αποτελεί αισθητήριο όργανο και τέλος ζ) εκφράζει ανθρώπινα συναισθήματα (ωχρότητα του προσώ­που σε φόβο και ερυθρότητα σε θυμό).

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012 20:04

Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία: Κατευθυντήριες οδηγίες αντιμετώπισης της υπερχολερυθριναιμίας σε νεογνά με ηλικία κύησης >=35 εβδομάδων

Περίληψη: Η υπερχολερυθριναιμία είναι το συχνότερο νεογνικό πρόβλημα που απαιτεί ιατρική παρέμβαση με σκοπό την αποφυγή της νεογνικής εγκεφαλοπάθειας και του πυρηνικού ικτέρου που μπορεί σπανιότατα να προκληθεί. Επειδή η αντιμετώπιση της υπερχολερυθριναιμίας βασίζεται σε ασθενείς αποδείξεις, οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον χειρισμό του νεογνικού ικτέρου διαφέρουν μεταξύ των χωρών. Η παντελής έλλειψη κατευθυντήριων οδηγιών στην Ελλάδα οδήγησε τα τελευταία χρόνια στην υπερθεραπεία των ικτερικών νεογνών με βασική δικαιολογία την φοβία ανόδου της χολερυθρίνης και την λανθασμένη άποψη ότι η προφυλακτική χορήγηση φωτοθεραπείας μπορεί να βελτιώσει το τελικό αποτέλεσμα. Για την ενιαία και ορθολογική αντιμετώπιση του νεογνικού ικτέρου και στη χώρα μας, ομάδα εργασίας από νεογνολόγους που όρισε η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία συνέταξε τις οδηγίες αυτές, βασιζόμενη στις κατευθυντήριες οδηγίες άλλων χωρών, με προσδοκώμενο αποτέλεσμα την ασφαλή αντιμετώπιση του νεογνικού ικτέρου από όλους τους παιδιάτρους με τους ίδιους κανόνες, την ελαχιστοποίηση των μη απαραίτητων ιατρικών παρεμβάσεων και την αποφυγή της χωρίς λόγο διακοπής του μητρικού θηλασμού.

Παιδιατρική